Nieuws en recensies


Elk dorp een duurzaam dak (EDEDD) - vrijdag 15 september 2017

Afbeelding invoegen
 
Annelies Borchert, Rita Vegter en Hanny Hiddema hebben als bestuur van het dorpshuis in de zomermaanden verschillende gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van Elk Dorp Een Duurzaam Dak en de vereniging Groninger Dorpen.
 
Elk Dorp Een Duurzaam Dak (EDEDD) is een programma ter ondersteuning van de duurzaamheid van ontmoetingscentra in de 9 aardbevingsgemeenten, waaronder De Marne. EDEDD is onderdeel van het brede leefbaarheidsprogramma Kansrijk Groningen. Groninger Dorpen coördineert het programma in nauwe samenwerking met de gemeenten. De NAM financiert het.
 
 
In onze regio heeft EDEDD bijvoorbeeld aan het dorpshuis van Den Andel een bijdrage gegeven om energiebesparende maatregelen te treffen en Linda en Wiebe van het dorpshuis van Westernieland gingen 2 september nog het dak op om geld in te zamelen voor hun project van EDEDD.
 
 
 
Tijdens de grote verbouwing in 2014 van ons dorpshuis zijn al verschillende duurzaamheidsmaatregelen getroffen, o.a. dubbele beglazing en isolatie. Maar we konden in Pieterburen niet alles realiseren wat in het projectplan stond beschreven. De vraag is of wij hierin nu met EDEDD belangrijke zaken zouden kunnen verbeteren, zo ja wat dan, wat kost dat en wat levert dat op. Daarnaast zijn we dit jaar en vorig jaar geconfronteerd met enkele kleine lekkages. Belangrijk daarom ook om te weten wat de status van het dak en de dakgoten is.
 
In het laatste gesprek met EDEDD raadden zij ons aan eerst een aanvraag in te dienen voor een bouwkundig en energetisch advies. Op basis daarvan kan het dorpshuis vervolgens een onderbouwd projectplan maken.
 
Zo gezegd, zo gedaan. De aanvragen zijn met bijbehorende offertes begin september door het bestuur verzonden. En deze week hebben we al bericht ontvangen dat beide aanvragen zijn goedgekeurd. We kunnen dus aan de slag met de adviezen. Op basis daarvan beslissen we hoe verder.


Terug naar de vorige pagina >