Algemene informatieGeschiedenis gebouw 
Het pand aan de Hoofdstraat 105 is in 1950 gebouwd. Hink Eldering was de architect. Het gebouw deed oorspronkelijk dienst als gereformeerde kerk. De afgebeelde foto's van het interieur van kerkenverzamelaar André van Dijk getuigen nog van die tijd. 
Het gebouw is ontworpen in de stijl van de Delftse School, met haar kenmerkende sobere uitstraling, eenvoud in vorm, gebruik van baksteen en het toepassen van driedelingen. Ook de hoge gootlijn is een karakteristiek van deze stijl.
 
Het raam aan de voorzijde in de vorm van een Davidster is een opmerkelijk onderdeel van het gebouw. Het is ons niet bekend wat de aanleiding hiervoor is geweest. Het is ook niet volledig uniek want voor zover nu bekend zijn in de vorige eeuw zeker nog vijf andere kerken gebouwd met de Davidster als raam. Zie verder Davidster-vensters in Nederlandse kerkgebouwen.

      

 

  Van 1991 tot 2011 was de Stichting Wadlopen van Pieterburen in het gebouw gehuisvest. Met daarin een administratiekantoor en een inschrijfbureau voor de ruim 85 wadloopgidsen en zo'n 200 wadlooptochten.

 
De Stichting Wadlopen bestaat reeds vanaf 1963 en mag zich daarom de oudste wadlooporganisatie ter wereld noemen. Het administratiekantoor is verhuisd naar Lauwersoog.


 

Van april 2011 tot juni 2013 is het gebouw in particuliere handen geweest. De Stichting Dorpshuis Pieterburen en verschillende verenigingen huurden de accommodatie voor groepsactiviteiten.

Vanaf juni 2013 is het pand in eigendom van de Stichting Dorpshuis Pieterburen. In 2014 is het oude kerkgebouw ingrijpend gerenoveerd en verbouwd. De verbouwing heeft totaal negen maanden geduurd. De binnenzijde is volledig gestript geweest. Er is een nieuwe betonvloer gelegd met vloerverwarming, een verdiepingsvloer aangebracht, dubbele beglazing overal, isolatie van het dak met zonnepanelen, functionele bar, moderne keuken en uitbouw biljartzaal gerealiseerd.
 

 

Het nieuwe ondernemende dorpshuis is op 3 oktober 2014 officieel geopend door Herwil van Gelder, wethouder van de gemeente De Marne, en Mineke Venhuizen, dorpsgenoot uit Pieterburen.

Het ontmoetingscentrum van het dorpshuis bevindt zich op de begane grond van het gebouw. 
Op de bovenetage zijn negen B&B kamers ingericht.
Dorpslogement Pieterburen verhuurt deze kamers aan gasten.
Klik hier om terug te keren naar de homepage.