Nieuws en recensies


Dorpshuis heeft 24/7 AED - maandag 20 januari 2020


 
Eindelijk is er nu ook in Pieterburen een buitenkast met Automatische Externe Defibrillator (AED). Het bestuur van het Dorpshuis wilde al langere tijd dat in Pieterburen, naast de AED’s in de gebouwen van het Zeehondencentrum, Waddenkust en basisschool De Getijden, er een buitenkast zou komen. Tijdens het contact met de dorpscoördinator van de vroegere gemeente De Marne bleek, dat de gemeente voor het apparaat een subsidie wilde verstrekken. De verwarmde buitenkast heeft vervolgens het dorpshuis uit eigen middelen gefinancierd.
 
Op de foto zien we het bestuur trots bij de nieuwe kast staan. V.l.n.r. Hanny Hiddema, Chris Baarveld, Rita Vegter en Annelies Borchert
Voorzitter Annelies Borchert vertelt: "In de zomer van 2019 hebben we eerst een informatieavond georganiseerd. Dorpsgenoten wilden graag meer weten over het apparaat en de bediening. Ook is er afgesproken dat de AED in het netwerk van de Hartstichting zou worden opgenomen.” Het werkt zo, dat zodra iemand in de omgeving 112 belt bij een hartstilstand, de burgerhulpverleners in de buurt worden opgeroepen om te helpen. Binnen 6 minuten reanimeren en een AED gebruiken verhoogt daarbij de overlevingskans aanzienlijk. Deze nieuwe AED, 24 uur bereikbaar, kan dus levens redden en verhoogt de mogelijkheden van zorg voor elkaar in Pieterburen, dat is uitgeroepen tot een van de 100 Zorgzame Dorpen in de provincie Groningen. De AED is inmiddels geplaatst aan de muur ter linkerzijde van de hoofdentree van het Dorpshuis. Inwoners van het dorp kunnen zich aanmelden als zij willen deelnemen aan een cursus voor de burgerhulpverlening.


Terug naar de vorige pagina >